La patinoar

Episodul 7: La patinoar

Podcastul de Limba Română este un podcast care te ajută să înveți limba română. Dacă ai ajuns la un nivel intermediar sau intermediar avansat, acest podcast te va ajuta să-ți îmbunătățești nivelul de înțelegere al limbii române, ascultând povestiri și comentarii interesante pe diverse teme, interpretând în context, într-un mod natural, expresiile și structurile mai puțin cunoscute. Click aici pentru transcrierea PDF (ep. 1-20)
După ce ai ascultat câteva episoade, te rog să completezi acest chestionar pentru a mă ajuta să înțeleg nevoile și așteptările tale. Mulțumesc!
 

Dacă doriți să susțineți acest podcast: https://paypal.me/florinfin

În episodul șapte al Podcastului de limba română vă vorbesc despre vremea rece din Finlanda în timpul unei ieșiri la patinoar cu copiii mei.

La patinoar

La patinoar

Audio

Transcriere

Salutare oameni buni. Salutare tuturor. Da, astăzi am ieșit afară, la o plimbare prin zăpadă… De fapt, am ieșit cu copiii mei la patinoar. Aici, în Finlanda, a fost o vreme foarte rece în ultima vreme, de fapt plăcută rece, a spune. Sunt vreo -14 grade azi, însă nu bate vântul. Și nu e aerul umed, așa că e foarte plăcut. Aici, la patinoarul școlii din cartier sunt vreo… ce să zic, așa vreo… douăzeci și cinci – treizeci de părinți cu copii. Au venit să se dea cu patinele. Și am venit și eu cu copiii mei.

Vremea e minunată. Soarele s-a ascuns puțin acum după niște nori, însă nu bate vântul. Și poate auziți și scârțâitul zăpezii… Așa… și poate auziți și în fundal zgomotul, strigătele copiilor. Și patinatorii, care trec pe lângă mine… să vedem dacă auziți și urmele de patine.

Mai mult ↴

Iernile în Finlanda nu sunt foarte reci în ultima vreme, însă acum am avut în noiembrie, la sfârșitul lui noiembrie și începutul lui decembrie, o perioadă de aproximativ două săptămâni cu temperaturi de -5, -10, -15, chiar -20, ieri și alaltăieri. Astăzi… ziceam că a crescut puțin, e -14, însă e foarte plăcut. Depinde foarte mult cum simțim temperatura în funcție de umiditatea aerului, în funcție de vânt, dacă este vânt sau nu.

Acum e foarte, foarte plăcut, însă e rece, într-adevăr. Trebuie să te miști puțin, să nu stai pe loc și să fii îmbrăcat bine, evident. Să fii îmbrăcat corespunzător, și nu ai treabă. O juma de oră, o oră e perfect să faci o plimbare în natură, în zăpadă, sau să te dai cu patinele, pe patinoar. Sau chiar să… să-ți iei schiurile, să te duci în pădure, să faci schi fond. Aici se practică foarte mult schiul fond, însă zăpada este destul de puțină în acest moment, vreo 5 cm doar.

Nu prea a nins, fiind foarte frig. E plăcut, foarte plăcut. Ziua e scurtă aici, soarele răsare pe la nouă și ceva, apune pe la patru deja. Însă profităm de aceste zile cu soare, pentru a fi în natură cât de mult, nu-i așa? Se pare că frigul ăsta va mai dura puțin, câteva zile, probabil toată săptămâna viitoare, însă pe urmă se va încălzi. Va ajunge aproape de zero și să vedem dacă ne aduce și ceva zăpadă, mai multă… vremea din următoarele zile.

Aici, în Finlanda, iarna fiind destul de lungă, oamenii s-au obișnuit cu vremea mai rece și sunt foarte bine pregătiți pentru a o înfrunta, în sensul că nu există blocaje. Nu se închid școlile sau, știu eu, instituțiile, dacă vine un juma de metru de zăpadă, dacă ninge mult sau e foarte rece… Totul decurge normal. Perioade de -20 de grade poa (= pot) să fie două-trei săptămâni la rând fără nicio problemă. Mai vezi câte o mașină din când în când care s-a oprit pe marginea drumului, probabil din cauza frigului, sau poate doar… doar că atunci i-a venit momentul să se strice.

Însă da, după cum ziceam, este totul normal. Nu este nimic neobișnuit. Copiii sunt bine îmbrăcați. Ies la joacă în fiecare zi, indiferent de temperatură. Evident, dacă e -20 de grade, probabil vor sta doar 15-20 de minute o dată, afară, după care din nou vor intra înăuntru și, eventual mai târziu, mai ies odată să se joace, mai spre după masă.

Cam asta este… Ăsta e episodul de azi. Mă gândeam să-l fac puțin mai deosebit să-l… să-l înregistrez într-un alt mediu decât… decât acasă, cum fac de obicei. Și m-ar bucura să aud de la voi, să-mi scrieți niște comentarii despre cum sunt iernile pe la voi și ce se întâmplă dacă, de exemplu, temperaturile scad brusc foarte mult. Dacă se închid școlile, lumea stă acasă, nu poa (=poate) să meargă la serviciu, și așa mai departe. Știu că depinde foarte mult de unde locuiți, de țara în care locuiți. Depinde de cum sunt obișnuiți oamenii pe acolo cu frigul în general, dacă frigul este doar o excepție în perioada iernii, și dacă societatea în general este pregătită să înfrunte astfel de perioade mai reci. Deci vă rog să-mi scrieți, citesc cu plăcere comentariile voastre și… ne auzim data viitoare. Cele bune!

10 Răspunsuri

  1. Florin, îți mulțumesc foarte mult pentru aceste podcasturi. Îmi place foarte mult ca vorbești în mod natural despre gândurile tale , observațiile și experiențele tale în Finlandia.
    Aici in nordul Italiei, în aceste vremuri, iernii nu aduc multă zăpadă. Pentru viața poporului, pentru care ca merg la scoală sau la munca e mai bine așa, încă lipsa de zăpadă este rea pentru stațiunii de schi și i pentru schiorii . E ironic ca anul trecut, acum când nu s-a putut merge cu schi din cauza pandemia, a fost foarte multă zăpadă în munții. Anul asta, în acest moment lângă mine nu o avem.Ce ghinion!

    1. Ce e foarte interesant și aici, în Finlanda, este că în ultima vreme, iarna avem foarte multă zăpadă, care nu se topede de prin dcembrie pânâ pe la sfârșitul lui februarie, iar vara este foarte cald, 25-30 de grade, pentru perioade lungi, câteva săptămâni la rând. Înainte verile erau capricioase, cu multe ploi, din caând în când doar câte un val de căldură.

  2. Podcasturile dvs sunt întotdeauna foarte plăcute să ascult și interesante. Mersi pentru inițiativă asta. Am o întrebare : când spuneți 15, spuneți „cinci spre”? In limba vorbită, putem scoate cuvintul „zece”? Se spune frecvent?

    1. În limba vorbită se scurtează adeseori numerele de la 11 la 19 astfel: unșpe, doișpe, treișpe, paișpe, cinșpe, șaișpe, șapteșpe, optșpe (sau optușpe), nouășpe.

      1. Ascultând mai o dată textul acesta, am remarcat o altă scurtătură cu cuvinte 25. Am auzit doi și cinci in loc de douăzeci și cinci. E corect?

  3. Nu am ascultat acest episod, dar am ascultat toate anterioare episoadele și vreau să vă mulțumesc mult pentru ele. Îmi plac foarte mult podcasturile voastre! Ele sunt foarte interesante pentru mine pentru că și eu învăț limba finlandeză 🙂

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *