Romanian Easy Readers – Lectură ușoară în limba română

If you prefer to read this article in English, you can find it here.

Clasici români în limbaj simplu

ROMANIAN EASY READERS este o serie de cărți clasice românești în limbaj simplu, pe trei niveluri (A – începător, B – mediu, C – avansat), adaptate pentru o lectură ușoară. Lucrările sunt scrise într-o manieră ce respectă stilul original, redând astfel atmosfera creată de autor. Cărțile se adresează atât celor care studiază limba română ca limbă străină cât și celor cărora nivelul de complexitate al limbajului din opera originală le este mai puțin accesibil. Cărțile sunt potrivite, de asemenea, pentru uz didactic, și reprezintă o modalitate aparte de a descoperi limba și cultura română.

Cărțile sunt disponibile in magazinul online al editurii Artemira Publishing.

Cui se adresează cărțile Romanian Easy Readers?

  • studenților străini care învață limba română;
  • persoanelor (tineri, copii) care au limba română ca a doua limbă maternă (de exemplu cei care locuiesc în străinătate);
  • persoanelor cu dificultăți de învățare, pentru care nivelul limbajului din operele clasice românești în formatul original este inaccesibil;
  • oricărei persoane care dorește să redescopere operele clasice românești, într-o formă mai accesibilă din punct de vedere linguistic, cu un limbaj actualizat. 

Provocările legate de citire pe parcursul studiului limbii române

Pentru cei care studiază limba românâ ca limbă străină, unul dintre principalele obstacole de trecut este dobândirea nivelului la care pot să citească fluent în română. La ce ne referim în acest context?

Fiecare dintre cei care studiază limba româna a început probabil prin a citi cărți pentru copii. În astfel de cărți imaginile sunt explicate prin cuvinte, iar propoziții scurte descriu fapte sau întâmplări banale: „Pisica bea lapte”. Următorul pas este, în mod natural, alegerea unor cărți ușor mai complexe, de exemplu destinate copiilor din școala primară. Iar apoi, trecerea treptată la cărți pentru tineri… La fel ca și cum am retrăi etapele lecturii în limba maternă din copilărie.

Cu toate acestea, un factor extrem de demotivant pote fi faptul că, la vârsta adultă, subiectele acestor cărți sunt, în general, prea simple și neinteresante.

Soluția?

Seria ROMANIAN EASY READERS (Lectură ușoară în limba română) își propune să ofere o alternativă interesantă, facilitând accesul timpuriu la literatura clasică românească pentru cei care studiază limba română.

Primele trei cărți ale seriei vor fi publicate pe parcursul lunii iunie 2020, urmând să continuăm publicarea lor în ritmul a două-trei cărți noi pe an.


Romanian Easy Readers Book Series

Momente și schițeAmintiri din copilărieMoara cu noroc

ROMANIAN EASY READERS is an easy-to-read book series in simple Romanian, on three levels (beginner, intermediate and advanced). The books are adapted following the author’s original style. They are suitable for those who study Romanian, as well as for Romanian natives who find the language complexity of the original texts too challenging.