Creierul

Episodul 36: Creierul – cum să îl menținem sănătos?

Podcastul de Limba Română este un podcast care te ajută să înveți limba română. Dacă ai ajuns la un nivel intermediar sau intermediar avansat, acest podcast te va ajuta să-ți îmbunătățești nivelul de înțelegere al limbii române, ascultând povestiri și comentarii interesante pe diverse teme, interpretând în context, într-un mod natural, expresiile și structurile mai puțin cunoscute. Click aici pentru transcrierea PDF (ep. 1-20)
După ce ai ascultat câteva episoade, te rog să completezi acest chestionar pentru a mă ajuta să înțeleg nevoile și așteptările tale. Mulțumesc!
 

Dacă doriți să susțineți acest podcast: https://paypal.me/florinfin

În acest episod al Podcastului de limba română vorbesc despre câteva idei despre cum putem să ne menținem creierul sănătos.

Audio

Transcriere

Tot ceea ce faci în fiecare zi, când mergi la școală sau la serviciu, când comanzi mâncarea sau băutura preferată, când vorbești cu prietenii – se întâmplă datorită creierului tău. Creierul este centrul de control al întregului corp, fără el am putea zice că nu existăm. Indiferent de vârstă, este important să avem grijă de el. Cum putem menține creierul într-o formă excelentă cât mai mult timp posibil?

Salutare dragi ascultători și bun venit la un nou episod al Podcastului de limba română. În acest episod nu am să mă refer la lucrurile sau aspectele din viața noastră care dăunează creierului, cum ar fi consumul de alcool sau alte droguri, pe care este evident că trebuie să le evităm pentru a nu cauza daune fiziologice creierului și sistemului nervos în general, ci am să vorbesc despre una dintre metodele recomandate de neurologi pentru a păstra creierul sănătos. Poate ați ghicit deja despre ce este vorba: stimularea creierului prin procesul de învățare. Aceasta este una dintre cele mai eficiente activități pentru a păstra creierul în formă.

Mai mult ↴

Învață ceva nou, chiar dacă te simți copleșit de dificultatea acestei activități noi. Acesta este sfatul unui neurolog care a început să învețe să cânte la pian la vârsta de patruzeci de ani.

Adoptarea unui nou hobby, a unei activități complet necunoscute și chiar dificile, stimulează creierul să creeze și să folosească căi neuronale noi sau mai puțin utilizate anterior, ceea ce poate contribui la prevenirea declinului cognitiv. Chiar poate să protejeze creierul împotriva bolii Alzheimer, o formă de demență care duce la pierderea memoriei și la incapacitatea de a îndeplini activitățile zilnice. Menținerea creierului activ face ca aceste căi neuronale să se fortifice. Fără acest tip de activități stimulante sănătatea creierului este supusă riscului de a se degrada.

De exemplu, a cânta la un instrument presupune activarea diferitelor aspecte ale creierului corespunzătoare unui lanț de acțiuni complexe: citirea notelor unei partituri, interpretarea lor, iar apoi utilizarea degetelor pentru a produce sunetele dorite în sincron cu partitura. În plus, conform unui studiu din 2021, cântatul la un instrument este o activitate plină de satisfacții, făcându-ne să dorim să continuăm pentru a progresa. De asemenea, această activitate duce la dezvoltarea plasticității creierului, adică a capacității de adaptare la factori interni și externi, ducând în timp la modificări structurale și funcționale ale creierului tocmai pentru că ne va lua o perioadă bună de timp până să reușim să cântăm la un instrument.

Dar pentru a menține creierul în formă nu trebuie neapărat să te apuci de cântatul la pian sau chitară. Atâta timp cât te interesează să înveți ceva nou și să te dedici procesului de învățare, orice activitate e utilă din acest punct de vedere.

Un alt punct important este ca această activitate să nu fie prea ușoară, pentru că este chiar acest aspect al dificultății care ajută la activarea suficientă a creierului. Uitându-ne la un episod din serialul nostru preferat nu ne prea ajută să ne stimulăm creierul, să acumulăm noi informații, să le procesăm și apoi să le aplicăm în practică.

Poate ați auzit de ipoteza că dacă dorim să dobândim o nouă deprindere, în general avem nevoie de circa douăzeci de ore pentru învăța conceptele de bază a unei abilități noi. Acest efort de douăzeci de ore este suficient pentru a simți un progres substanțial, dar nu prea intens pentru a ne simți copleșiți.

De exemplu, în douăzeci de ore se pot învăța suficiente acorduri de chitară ca să reușim să le utilizăm pentru a cânta câteva piese de muzică. În mod similar, în douăzeci de ore putem învăța atât de multe despre arta fotografică, despre bazele unei noi limbi străine, despre o meserie nouă, etcetera. Este important să alegem activități care ne pasionează și la care să dorim să devenim treptat din ce în ce mai buni și pricepuți.

Și pentru a încheia, pentru mine este clar că orice activitate prin care reușim să ne protejăm creierul și să-l menținem sănătos va duce la o calitate superioară a vieții noastre.

Și aș dori să vă provoc cu o întrebare: aveți o activitate nouă, o deprindere nouă, o abilitate nouă pe care ați dorit dintotdeauna să o învățați? Niciodată nu e prea târziu, și în plus, vă va ajuta să vă mențineți creierul într-o formă optimă. Mult succes!

Acesta a fost episodul de azi, și până data viitoare vă doresc toate cele bune! Pe curând. Pa, Pa!

2 Răspunsuri

  1. Acesta postul mi-a dat un avânt nou să continuu să învăți limba română. A fost foarte utilă pentru mine! Mulțumesc mult!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *