În septembrie începe școala

Episodul 34: În septembrie începe școala

Podcastul de Limba Română este un podcast care te ajută să înveți limba română. Dacă ai ajuns la un nivel intermediar sau intermediar avansat, acest podcast te va ajuta să-ți îmbunătățești nivelul de înțelegere al limbii române, ascultând povestiri și comentarii interesante pe diverse teme, interpretând în context, într-un mod natural, expresiile și structurile mai puțin cunoscute. Click aici pentru transcrierea PDF (ep. 1-20)
După ce ai ascultat câteva episoade, te rog să completezi acest chestionar pentru a mă ajuta să înțeleg nevoile și așteptările tale. Mulțumesc!
 

Dacă doriți să susțineți acest podcast: https://paypal.me/florinfin

În acest episod al Podcastului de limba română vorbesc despre școală, despre așa cum era pe vremea mea și despre sistemul școlar actual din România.

Audio

Transcriere

Salutare dragi ascultători și bun venit la un nou episod al Podcastului de limba română. E toamnă, vara a trecut, deși în ultimele zile au fost zile cu temperaturi neobișnuit de ridicate în marea parte a Europei. Așadar e toamnă, iar în România septembrie înseamnă începutul unui nou an școlar. Oamenii au revenit din concediu, vacanța de vară s-a terminat, iar pe 11 septembrie a început din nou școala. În acest episod al podcastului am sa vă vorbesc puțin despre școală, despre sistemul școlar din România.

Pentru mulți dintre noi, poate mai ales pentru familiile cu copii, perioada unui an nu este neapărat structurată după anul calendaristic, ci după anul școlar. Când eram copil, sfârșitul verii îmi crea o emoție din ce în ce mai intensă pe măsură ce se apropia ziua de 15 septembrie, ziua când începea atunci școala. Niciunui copil nu îi plăcea să înceapă sau să reînceapă școala, întotdeauna sfârșitul vacanței îi întrista pe copii…

Mai mult ↴

Dar haideți să vedem cum este structurat sistemul școlar din România. Acesta s-a schimbat mult de-a lungul timpului, de când am fost eu copil, în ultimii ani aceste schimbări parcă fiind din ce în ce mai frecvente.

Fiecare copil, de la vârsta de câteva luni și până la vârsta de șase ani are posibilitatea de a merge la creșă (copiii mai mici) sau la grădiniță. Nu este obligatoriu, însă pentru mulți părinți este necesar să aibă un loc unde să-și poată lăsa copiii peste zi, în timp ce ei sunt la serviciu.

Eu am mers prima dată la grădiniță la vârsta de trei ani, în satul bunicilor mei. Părinții ne lăsau, pe mine și pe fratele meu, în grija bunicilor în timpul săptămânii, când erau la serviciu. Apoi, când aveam vreo cinci ani, au încercat să ne dea la căminul de copii din cartierul nostru din oraș, însă după doar câteva săptămâni au fost nevoiți să renunțe și să ne ducă din nou la bunici. Nu reușisem în nici un fel să ne obișnuim cu programul prea strict de la cămin.

Diferența dintre grădiniță și cămin este următoarea: grădinița are program mai scurt, de obicei până la amiază, în timp ce căminul oferă program și pentru după amiază, inclusiv posibilitatea de a dormi, pentru că la vârsta aceea mulți copii încă au nevoie de somn în timpul zilei.

Apoi, la șapte ani am început școala. Îmi amintesc și acum emoția trăită atunci în prima zi, în care mi-am cunoscut pentru prima dată învățătorul meu, mi-am cunoscut colegii de clasă, iar cu o parte dintre ei încă mai țin legătura și acum!

În primii patru ani de școală am avut un singur învățător care ne preda toate materiile. După școala primară, a urmat gimnaziul, adică clasele cinci-opt. În gimnaziu fiecare materie era predată de un profesor diferit, foarte rar se întâmpla ca aceeași persoană să ne predea două sau mai multe materii.

Apoi, după opt ani de școală generală, adică patru ani de școală primară și patru ani de gimnaziu, urmau patru ani de liceu – pentru cei care doreau să se pregătească pentru a da la o facultate, adică pentru universitate, sau școala profesională – pentru cei care doreau să învețe o meserie.

În ziua de azi, sistemul este structurat asemănător, cu câteva diferențe. S-a introdus așa-numita clasă zero, adică un an pregătitor înainte de clasa întâi, obligatoriu pentru toți copiii. Și structura anului școlar s-a schimbat între timp. Pe vremea mea, anul școlar avea trei trimestre de câte trei luni, aproximativ, despărțite de vacanța de iarnă, de primăvară și de vară. Anul acesta, de exemplu, anul școlar este structurat în cinci module de lungimi diferite, despărțite de vacanțe. Apoi, în fiecare județ, inspectoratele școlare locale au posibilitatea de a modifica puțin aceste perioade, ceea ce face ca vacanțele să nu cadă în aceeași perioadă în toata țara.

Școala este o perioadă importantă din viața fiecărui copil, o perioadă care îi influențează extrem de mult formarea sa ca adult. Deși în România școala este obligatorie pentru toți copiii, există numeroase comunități în care din păcate mulți copii frecventează doar parțial școala, din varii motive.

Ce amintiri despre școală vă trezește acest episod? Cum a fost școala pe vremea voastră și cum este azi acolo unde locuiți? Puteți lăsa comentariile voastre pe pagina podcastului.

Acesta a fost episodul de azi, mă opresc aici și până data viitoare vă doresc toate cele bune. Pe curând! Pa, pa!

2 Răspunsuri

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *