1 Mai, Ziua Muncii

Episodul 32: 1 Mai, Ziua Muncii

Podcastul de Limba Română este un podcast care te ajută să înveți limba română. Dacă ai ajuns la un nivel intermediar sau intermediar avansat, acest podcast te va ajuta să-ți îmbunătățești nivelul de înțelegere al limbii române, ascultând povestiri și comentarii interesante pe diverse teme, interpretând în context, într-un mod natural, expresiile și structurile mai puțin cunoscute. Click aici pentru transcrierea PDF (ep. 1-20)
După ce ai ascultat câteva episoade, te rog să completezi acest chestionar pentru a mă ajuta să înțeleg nevoile și așteptările tale. Mulțumesc!
 

Dacă doriți să susțineți acest podcast: https://paypal.me/florinfin

În acest episod vă prezint câteva informații despre cum se sărbătorește azi ziua de 1 Mai în România, și cum era sărbătorită aceasta în trecut.

Audio

Transcriere

Salutare dragi ascultători și bun venit la un nou episod al Podcastului de limba română. Suntem în mai, în mijlocul primăverii, iar pe data de 1 Mai s-a sărbătorit Ziua Muncii. Această dată este o sărbătoare a muncitorilor în multe țări ale lumii. În episodul de azi am să vă povestesc despre 1 Mai așa cum este sărbătorită această zi în România.

Poate unii dintre voi știți deja că această sărbătoare a muncitorilor, data de 1 Mai, este legată de un eveniment vechi de mai bine de o sută de ani, din 1886, o grevă a unor muncitori din orașul Chicago care cereau o durată maximă a zilei de lucru de opt ore. Greva a dus la manifestații ale muncitorilor în care două persoane au fost ucise de polițiști. Apoi manifestațiile au culminat cu un atentat cu exploziv asupra forțelor de ordine, în urma căruia au decedat mai multe persoane. Mai mulți protestatari au fost judecați, iar pentru apărarea lor multe grupări din țări precum Anglia, Olanda, Rusia, Italia, Franța și Spania au adunat fonduri pentru a-i sprijini.
Ziua de 1 Mai a fost promovată apoi pe plan internațional de grupările socialiste ale timpului, devenind astfel Ziua Internațională a Muncii.

Mai mult ↴

În România, ziua de 1 Mai s-a sărbătorit pentru prima dată în anul 1890. Treptat, o dată cu apariția comunismului și influența sovietică asupra Europei Centrale și de Est, de 1 Mai se organizau manifestații propagandiste la care participau muncitori și elevi, pe marile străzi ale orașelor sau pe stadioane.

Îmi amintesc că în perioada în care eram prin clasa a șaptea, cu câteva zile de înainte de 1 Mai începeau deja pregătirile pentru manifestații. Mergeam cu toată clasa după-amiaza, după orele de școală, pe stadion. Fiecare elev avea numit un loc anume și primea câteva planșe în diferite culori. Pe o hârtie erau scrise numere de la unu la zece și o culoare în dreptul fiecărui număr. Conducătorul evenimentului, plasat undeva departe, la tribuna oficială, arăta apoi întregului stadion câte un număr iar noi trebuia să ridicăm planșa de culoarea respectivă. Mulțimea de persoane cu pancartele lor ridicate formau astfel diferite imagini imense pe întregul stadion, de exemplu cu figura dictatorului sau cu steagul României. Câteodată ne distram puțin ridicând intenționat o planșă de culoare greșită, iar uneori personalul de ordine ne atenționa și ne mustra sever.

Vă las câteva linkuri și imagini în transcrierea acestui episod pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba.

Apoi, o dată cu sfârșitul perioadei comuniste, sărbătoarea de 1 Mai s-a transformat treptat într-o mini vacanță pentru toată lumea, fiind o zi liberă. Doar anumite grupări de stânga, mai nostalgice, mai organizau manifestații. De 1 Mai se obișnuiește să se deschidă și sezonul estival pe litoralul românesc, așa că multe persoane aleg să petreacă câteva zile la mare, deși perioada aceasta poate fi uneori mai rece, nu chiar potrivită pentru o vacanță la mare.

În alte țări, 1 Mai se sărbătorește diferit. De exemplu, în Finlanda 1 Mai este o sărbătoare a carnavalului, a muncitorilor, dar mai mai ales a studenților, care organizează diferite evenimente legate de această zi.

La voi, cum se sărbătorește 1 Mai? Dacă doriți, puteți lăsa comentariile voastre pe pagina podcastului: www.easy-readers.ro/podcast.

Și încă ceva: am reușit să public în format PDF transcrierile episoadelor 11-20, cu explicații adiționale și exerciții de vocabular. Găsiți linkul tot pe pe pagina podcastului.

Acesta a fost episodul de azi și până data viitoare vă doresc zile pline de soare în așteptarea verii. Toate cele bune și pe curând! Pa, pa!

Manifestație pe stadion de 1 Mai

1-mai-muncitoresc

3 Răspunsuri

  1. Nu mai ai postat un vlog de mult. Sper că totul e bine cu tine. Poate ai profitat de vara finlandeză și te-ai distrat la mökki sau ai călătorit în România. Oricum sper că te vom auzi din nou curând. Numai bine.

  2. In Franța, 1 mai este încă, în fiecare an, o ocazie pentru sindicatele muncitorilor de a defila in străzi cu mesaje politice.
    Este și ziua crinului văii, și multe persoane vând buchete in străzi.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *